Mobiele betalingen nemen vlucht in Corona-tijdperk

8 oktober 2020
  • Miljoen mensen hebben online winkelen ontdekt tijdens corona 
  • Forse toename mobiele betalingen bij dagelijkse boodschappen 
  • Drie manieren om verantwoord te betalen 

Amsterdam, 8 oktober 2020 – Het aantal mobiele betalingen neemt steeds verder toe. Om de verspreiding van Corona te beperken betalen consumenten vaker contactloos, waaronder mobiel. Winkeliers anticiperen hier in sneltreinvaart op door zoveel mogelijk betaalmogelijkheden online, contactloos en mobiel aan te bieden. De tweede golf van het coronavirus is inmiddels een feit, waardoor landelijk opnieuw beperkingen zijn ingesteld. Deze treffen zowel winkeliers als consumenten. 

De veiligste manier van betalen is contactloos met een bankpas of mobiel met de smartphone of online. Op die manier is er geen fysiek contact en hoeven klanten geen toetsenbord van een pinapparaat aan te raken. Uit cijfers van branchevereniging Thuiswinkel.org blijkt dat Nederlanders in de eerst helft van dit jaar vaker online aankopen hebben gedaan als gevolg van het coronavirus. Bijna een miljoen mensen hebben deze manier van winkelen hierdoor ontdekt en de helft daarvan blijft hangen. Thuiswerkers en thuisblijvers hebben in deze periode meer online boodschappen gedaan bij supermarkten. Ook het contactloos betalen wint terrein in coronatijd volgens de Nederlandsche Bank

Forse toename 
“Sinds COVID-19 is het aantal transacties met de mobiele betaaloplossing van Payconiq bij winkels voor de dagelijkse boodschappen (zoals slagers, bakkers en koffiebars) fors toegenomen. Vergeleken met het eerste kwartaal, steeg het aantal betalingen met Payconiq bij de kleinere winkelier met 133%” vertelt Ramin Kader, CEO van Payconiq Nederland. “Onze QR-code technologie zorgt voor een eenvoudige, snelle en veilige manier van online en offline betalen. We merken dat QR-codes steeds meer ingeburgerd raken bij zowel ondernemers als consumenten.” 

Verantwoord betalen 
Als consument veilig, hygiënisch en op gepaste afstand tijdens het Corona-tijdperk betalen, kan op diverse manieren. “Betaal ten eerste zoveel mogelijk contactloos. Banken denken hierin graag mee en hebben de limiet per contactloze betaling met bankpas tijdelijk verhoogd van 25 euro naar 50 euro. Bedragen daarboven vragen echter wel om een pincode. De tweede mogelijkheid is met bijvoorbeeld de betaalapp van Payconiq te betalen. Hierbij scan je een Payconiq QR-code aan de kassa met de fotofunctie (camera?) van je smartphone. Vervolgens voer je je pincode in op je eigen scherm om de betaling af te ronden. Er zijn inmiddels meer dan 5.000 locaties waar er via de QR-code van Payconiq betaalt kan worden. Betaal ten slotte online, dit gaat veilig een snel met Payconiq. Veel webshops bieden de mogelijkheid aan om online aankopen te doen of eten te bestellen zodat je niet de deur uit hoeft”, aldus Kader. 

Alternatief 
Mochten alle bovengenoemde oplossingen niet mogelijk zijn en er toch een pincode op een betaalterminal ingegeven moet worden, is het raadzaam de toetsen eerst goed schoon te maken. Gooi dit doekje daarna weg. Vergeet ook niet om het scherm van je smartphone regelmatig te reinigen. Raak daarnaast je gezicht niet aan tijdens het winkelen en was je handen grondig als je thuiskomt. 

Meer informatie over Pacyoniq